Gelen kabullere göre üniversite seçimi

Nerede o eski günler…

Sınava girip tercihlerimizi yaptıktan sonra heyecanla hangi üniversiteye girdiğimizi merak ederdik. Her ne kadar ben kendim bu prosedürden geçmesem de yakın arkadaşlarımdaki bu gergin bekleyiş sahnesini her üniversite kabulleri açıklandığında hatırlarım.

Tabi Amerika’nın en büyük farkı birden fazla üniversiteye kabul alınabiliyor ve aralarından bir tanesini öğrencinin seçmesi gerekiyor. Biz buna zengin problemi diyoruz, ama neticede öğrencinin hayatını etkileyecek büyük karar.

Bizim kültürümüzde gördüğüm kadarı üniversite tercihleri cenahıyla toplum ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı tercihi tamamen öğrenciye dayatırken (özellikle kız çocukları için), diğer bir kısmı da “valla evladim nereye gitmek isterse gitsin, tercihine saygı duyarım” spektrumunda olaya yaklaşıyorlar. Bu her iki yaklaşım içinde ciddi problemleri barındırabiliyor ve ileriye matuf büyük sıkıntılara yol açabiliyor.

Mayıs 1 ulusual üniversite karar gününe kadar öğrencilerin ve velilerin bir tercih yapması gerekecek ve bu tercih öğrencinin önündeki yaşamını çok büyük bir ölçüde etkileyecek. Eyalet içinde mi kalacak, eyalet dışına mı gidecek, özel okulda mı yoksa devlet okulunda mı okuyacak soruları Mayıs 1’e kadar kafalarda dönüp dolaşıcak.

Bu sorunun tek bir cevabı malesef yok ama benim bu konuda velilere en büyük tavsiyem bir exel dosyasına alınan tüm kabulleri yazmak ve olaya duygusal değil istatistiksel yaklaşmak. Mesela aşağıdaki başlıklardan bir exel tablosu oluşturmak, olayı kağıt üstünde görmemize ve sağlıklı bir tercih yapmamıza katkı sağlayacaktır

College NameTotal Tuition/YrTotal Scholarship/YrTotal Living Expenses/YrFamily Contribution/YrTotal Loan NeededTotal Repayment of the Loan (Yearly Loan X 4)Estimated Salary of the Intended MajorTotal Hours Needed to Work to Compensate the Loan

Yukarıdaki tabloyu bir exel dosyası üzerine aktararak üniversitenin size olacak maliyetini hesaplayabilir, getirisi ve götürüsünü ayan beyan görebilirsiniz. Peki maliyet her şey midir? Elbette hayır. Bir üniversite seçimi yaparken, lokasyon, bölüm, okul, okulun mezunları genelde nerelerde iş buluyorlar, aldıkları maaşlar nelerdir gibi soruları da değerlendirerek yapılan tercihler genelde daha isabetli ve uzun vadede daha kazançlı bir yatırım olur.

Bu konu ile alakalı 15 Nisan 2021 tarihinde ücretsiz bir seminer yapacağım. Bu seminerde tercihler ile alakalı kapsamlı bir sunum yapmaya çalışacağım. Seminerin detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilir ve bu konu ile alakalı bilgilenebilirsiniz.

www.technoprep.com/rsvp


Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Robert Türk

Akademik Danışman & CEO